keskiviikkona, tammikuuta 10, 2007

Ajatusleikki: kahvilassa

Perustuloon pohjautuva järjestelmä on monin verroin järkevämpi kuin nykyinen tukiviidakko. Nykyisen järjestelmän suuri puute on siinä, että se passivoi ihmisiä. Pienetkin tulon lisäykset vähentävät tuloja toisaalla. Perustulomallin ajatus on, että perustulo pysyy samana, vaikka siihen saisi palkkaa päälle.

Mutta ajatellaanpa asiaa käytännössä. Pienen kahvilan pitäjä ei voi palkata työntekijää, koska työn hinta on Suomessa suuri. Entä jos on perustulo? Kahvilan pitäjä voi silloin palkata pienellä palkalla työntekijän. Työntekijä tulee hyvin toimeen, koska hänellä on palkan lisäksi perustulo. Kahvilan pitäjä voi myydä halvalla kahvia ja pullaa, koska hänellä on siihen varaa. Saadaan enemmän asiakkaita, yhteisöllisyyttä, hyvää oloa. Perustulomallin avulla ihmiset voivat työllistyä helpommin ja nauttia halvemmalla palveluja.

Perustulo on tukea työlle, tukea yrittäjyydelle, tukea palveluille, tukea yhteisöllisyydelle, tukea positiiviselle ilmapiirille ja hyvän kierteelle. Perustulo on soininvaaralaisen ideologian helmiä.