tiistaina, tammikuuta 09, 2007

Pelastetaan jääkarhut!

Ilmastonmuutoksen seurauksena monet eläinlajit uhkaavat kuolla sukupuuttoon. Muutos on niille liian nopea. Arktiset eläimet ja koko arktinen ekosysteemi on vaarassa hävitä. Suomessa on uhattuna mm. Itämerennorppa, joka ei pääse poikimaan huonon jäätilanteen vuoksi. Jos pahimmat skenaariot toteutuvat, ekosysteemit muuttuvat maailmanlaajuisesti.

Vain vuosi sitten törmäsi alituiseen kirjoituksiin, joissa epäiltiin ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta huuhaaksi. Nyt tosiasiaa on vaikea kiistää. Uusi kirjoittelumuoto on sitäkin karmeampi: Suomi ja muu pohjola hyötyvät ilmastonmuutoksesta! Jos muu maailma hukkuu tai aavikoituu, niin kyllä siitä kärsivät kaikki.

Meillä lapset ovat aidon harmistuneita lumettomuuteen. Päivittäin meillä ihmetellään: ”Miten ihmiset ovat voineet saada tämän aikaan?”, ”Miksei kukaan tee mitään!” Jonkun on tehtävä jotain. Pelkkä puhe ei riitä. Sitä puhetta on nyt kuunneltu vallassaolijoiden taholta, vain näytöt puuttuvat. Suomi on yksi harvoista maista, joissa ei ole syöttötariffia tuulienergialle ja bioenergialle. Ainoastaan turpeelle annettiin syöttötariffi. Turve ei kuulu uusiutuviin energianlähteisiin, sillä sen syntyyn tarvitaan 1000 vuotta. Turpeen poltto tupruttaa ilmakehään hiilidioksidia yhtä paljon kuin fossiiliset polttoaineet. Suotutkijat ympäri maailman ovat ilmaisset huolensa suoluonnon säilymisen puolesta.

Meillä on toivoa välttää pahin, mutta se vaatii toimintaa. Suomen ekologinen jalanjälki on kovin suuri. Meidän on toimittava itse ja velvoitettava kaikki muut maat mukaan. Kiina, Intia, Yhdysvallat, Venäjä, EU, itse asiassa kaikki teollisuusmaat on saatava mukaan ilmastotalkoisiin.