maanantaina, tammikuuta 01, 2007

Uusi vuosi tullessaan, tuokoon onnen mukanaan : )

Muistelen mennyttä vuotta, Espoon kunnallispolitiikassa on ollut säpinää kerrakseen. Kaupsussa tehtiin yleiskaavaa, käsiteltiin asukkaiden palautetta, tiivistettiin asuinalueita, säästettiin viheralueita. Valtuustossa tehtiin suuria päätöksiä.

EU:ta myöten on moitittu Suomen pääkaupunkiseudun hajarakentamista. Se lisää liikennettä ja pahentaa kasvihuoneilmiötä. Siksi on tärkeää saada uusia asuinalueita nykyisen asutuksen yhteyteen, hyvien liikenneyhteyksien ja palvelujen viereen. Lisäksi on tärkeää säästää yhteiset laajat ja rakastetut viheralueet, joissa liikkua ja joihin vetäytyä luonnon rauhaan. On ollut valtava haaste löytää paikat, minne asutusta saa vahingoittamatta jotain arvokasta.

Paljon arvokasta säästettiin. Siitä on kiitoksena tämän päivän Hesarissa mainittu kulttuuriteko: Rullavuoren pelastaminen. Pitkään väänsimme kättä Rullavuoresta virkamiesten ja rakennusintoisten luottamusmiesten kanssa. Lopulta arvokas kulttuuriympäristö ja kaunis kalliomaasto saatiin pelastettua. Rullavuori ry teki myös lujasti töitä asiansa eteen. Me vihreät puolustimme lautakunnassa vahvasti useaa merkittävää viheraluetta ja olemme lopputulokseen tyytyväisiä.

Valtuustovuosi alkoi ikävissä merkeissä: E.on sähköosakkeiden myynnillä. Ei auttanut vastustus, sillä enemmistön äänet ratkaisivat. Kesällä oli vuorossa Kauklahden asuntomessut. Kauklahdesta on tullut uljas uusi kaupunginosa. Sijainti junaradan vieressä on mainio, lisäksi alueen palvelutarjontaa on lisätty. Kauklahden seudulla on asuttu jo tuhansia vuosia ja kauklahtelaiset ovat ylpeitä historiastaan. Syksyllä avattiin upea WeeGee, jossa on mm. modernin taiteen museo EMMA.

Budjetissa suosittiin lapsia ja vanhuksia, kotihoitoa, ennaltaehkäisyä ja liikuntaa. Paljon hyvää meille kuntalaisille ja hyvä niin.

Metropäätös oli ikimuistoinen alku syksylle. Siitä muistutettiin myös eilisessä Espoon kaupungin uudenvuoden konsertissa. Total Cello Ensemblen esityksessä matkustettiin metroasemilta toisille. Yllättäen Tapiolasta koukattiin Olarin, Nuuksion ja Ämmässuon kautta pääteasemalle Kivenlahteen. Mutta kun Matinkylä jäi välistä, nuo mainiot esiintyjät kehottivat järjestämään Matinkylään liityntäliikenteen Kivenlahdesta ; ) Ämmässuolta poikettiin tankkaamaan biokaasua. No fiktiotahan tuo uusi poikittaisliikenne oli, tosiasiassa metro kulkee Lauttasaaren kautta Keilaniemeen, Otaniemeen, Tapiolaan ja Matinkylään. Jatkoyhteys Kivenlahteen on toteutettava heti ensimmäisen vaiheen valmistuttua.

Loppuvuoden valtuustossa päätettiin isoja asioita omistajuuden linjauksista. Liitteissä ja klemmeissä lipsahti päätöksiin jotain vaarallista. Espoossa valmistellaan nyt täyttä häkää neljää uutta liikelaitosta. En voisi olla tyytyväinen itseeni, ellen päättäisi asioista omantuntoni mukaan. Siispä nousin vastustamaan ruokapalvelujen, kiinteistöjen, infran ja liikunta-alueiden liikelaitostamisia. Kun päätöksenteko siirretään yhtiöitten hallituksiin, asukkaiden on yhä vaikeampi vaikuttaa saamiinsa palveluihin. Päätöksenteko siirtyy valtuustosalista liikelaitosten hallitusten kokouksiin, valtuustolle jäädessä vain suuret linjaukset kuten tuottoprosentin määritys. Kunnallisdemokraattinen päätöksenteko on avointa, päinvastoin kuin hallitusten kokoukset. Toivon todella, että valtuutetut paneutuvat siihen, mitä meille tuon kiihkeän valmistelun jälkeen tullaan esittämään. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ettei ole järkeä tehdä kunnallisista monopoleista liikelaitoksia.

Seuraavalle vuodelle toivon harkintaa luonnonvarojen käyttöön, vastuuta lasten, vajaakuntoisten sekä ikääntyneiden huolenpidosta, lisää mahdollisuuksia nuorille, uutta dynaamisuutta meille kaikille.

Onnellista uutta vuotta!