sunnuntaina, joulukuuta 09, 2012

Bisnesenkelikannustimesta tehtävä toimiva

Hallituksessa on valmisteilla ensimmäinen kädenojennus start up yrittäjyyden tueksi. On kysymys Bisnesenkeliverokannustimesta. sijoittaja saisi vähentää 50% sijoitetusta osakepääomasta verotuksessa. Tuettavan sijoituksen enimmäiskoko on 150 000 euroa. Lakiluonnos on saanut paljon kritiikkiä osakseen. Malli ei toimi, sillä siinä on yritystoimintaa kuristavaa byrokratiaa. Suurin ongelma on vaade, että sijoittajan tulee samalla merkitä itselleen vähintään 20% yrityksen osakepääomasta. Kun samalla on rajoitettu vähennettävän sijoituksen maksimikoko 150 000 tuhanteen euroon, rajoitetaan samalla itse asiassa koko yrityksen kokoa. Eli yrityksen osakepääoma saisi olla maksimissaan 5 kertaan 150 000 euroa, mikäli enkeliverovähennys tehdään.

Kannatan tuon alarajan 20 % poistoa, jotta yrityksillä olisi sijoituksen jälkeen reaalisesti mahdollisuus kasvaa. Kannustimen kokonaissummaksi on jo hallituksessa sovittu 7 miljoonaa euroa, joten 20 % alarajan poisto ei edes maksa mitään.

7 miljoonaa euroa tosin voi kulua nopeastikin loppuun, jos saadaan toimiva malli. Se olisi jopa toivottavaa, koska sitten pääsisimme näkemään nopeammin, toimiiko verokannustin toivotusti eli synnyttäen uusia start upeja, jotka menestyvät.

Uudella verokannustimella on kiire, jotta laki saadaan voimaan vuoden 2013 alusta. Toivottavasti bisnesenkelikannustin verolaki saadaan korjattuna eduskuntakäsittelyyn jo ensi viikolla.