perjantaina, helmikuuta 24, 2012

Jani-Petterille

Tämä on huuto Putous tv-sarjan sketsihahmon puolesta. Suosikkini Jani-Petteri ylsi pronssille. Jani-Petterin hahmossa on jotakin uutta, koskettavaa ja totta. Lapsi, jolla on näennäisesti kaikki hyvin, vaurautta ja uraa tekevät vanhemmat, mutta hän on todella yksin, eikä hänestä kukaan välitä. Hän on kehittänyt omat selviytymiskeinonsa, luonut oman mielikuvitusmaailman, jossa hän on itse sankari ja voittaja. Läheisen ihmisen, kaverin puute on kuitenkin huutava.

Miksi Jani-Petteri koskettaa?

Varmaankin siksi, että hänen hahmonsa on sydäntäsärkevän totta. Hän syyllistää meitä itsekeskeisiä aikuisia. Kuinka monta Jani Petteriä elää keskuudessamme? On varmaa, että vaikka aineelliset puitteet ovatkin kunnossa, niin ehkä hän ei silti ole onnellinen. Netin kautta hankkimansa valtava tietomäärä voi ahdistaa. Hän ei voi jutella asioista kenenkään kanssa kuten ennen vanhaan vaikkapa viisikon tai saariston lapset keskenään puhuivat.

Mikä on Jani-Petterin tulevaisuuden ennuste?

Minkälaisia ihmisiä näistä yksinäisistä tietopankeista kasvaa? Arvelen, että edessämme on lisää syrjäytyneitä ihmisiä. Kuitenkin onnellisuuden tavoittelu kuuluu hyvään elämään. Siinä auttaisi jo kliseinen yhteisöllisyyden lisääntyminen tai suotaisiin edes yksi hyvä kaveri Jani Petterille.

Koulukiusaamiseen on otettava nollatoleranssi ja jokaiselle lapsella pitää olla mahdollisuus osallistua. On edistettävä hyväksyvää ja suvaitsevaa ilmapiiriä sekä lasten harrastusmahdollisuuksia. Tarvitaan myös tilaa olla ja hengailla: puistoja, leikkipaikkoja, kaupunkimetsiä. Ja meidän on kohdeltava toisiamme paremmin.

Kiitos taiteilija Iina Kuustonen!

3 Comments:

Anonymous Nimetön said...

Miksi Jani-Petteri Koskettaa ?
Varmaankin siksi että päättäväässäkään asemassa olevat ihmiset ole kiinnostuneet todella ihmisistä vaan katselevat typeriä TV-ohjelmia.
Mikä on Jani-Petterin tulevaisuuden ennuste ?
Todella huono kun päättävässä asemassa olevat ihmiset ovat kiinnostuneet TV-sarjoista eivätkä elämåstä. On helpompi saada ääniä suositun TV-sarjan perusteella kuin ottamalla kantaa asioihin.

7:03 ip.  
Anonymous Nimetön said...

Erittäin herttaiselta vaikuttavaa tekstiä, mutta - jos sanon suoraan - en usko ainoaankaan sanaan. Pikkusievistely ei mene enää läpi. Olisiko aika aikuistua.

9:07 ip.  
Anonymous Nimetön said...

JaniPetskuja on paljon, sillä suurin motivaattori on vain ja ainoastaan raha. Niin isät kuin äiditkin tekevät piteneviä työpäiviä, jotta pystyvät paremmin taklaamaan naapurin. Jotta heillä on vähintään vähän paremmin stailattu keittiö ja vähintää kaksi ulkomaanmatkaa. sitten kerran vuodessa leivotaan näyttävä synttärikakku, josta kuvia jakoon. Sairasta kilpailua. Maksaa kelalle paljon..

10:03 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home