torstaina, lokakuuta 19, 2006

Lentoemäntien ja stuerttien lakko

Blue1:lla voit lentää hullun halvasti. Syykin selvisi Finnairin lakon myötä. Blue1:lla on 30% pienemmät palkat kuin Finnairilla. Nyt Finnair haluaisi samaa. Bisnes kun nyt on sen luonteista, että voitot pyritään maksimoimaan. Kinkkinen tilanne kieltämättä. Kuka haluaisi 30% palkan alennuksen? Niin tulisi käymään niille, joiden työsopimus on katkolla. Eli uusi työehtosopimus ei koskisi vain uusia palkattavia henkilöitä, vaan myös joitakin pätkätyöläisiä. Toivottavasti tilanne saadaan ratkaistua parhain päin.

SAK:n mahti on tässä maassa suuri kaikella saralla. Tukilakot voivat lamauttaa koko maan, vanhemmuuden kustannuksia ei onnistuta tasaamaan johtuen juuri SAK:n vastustuksesta. Voi kumpa Tehy pystyisi puoliksikaan siihen mihin SAK. Tehyssä ei vaadita tarpeeksi kunnianhimoista palkkaa, vaan Tehy on itse esittänyt palkkoihinsa yleensä muutaman prosentin korotuksia. Sairaanhoitajat ovat kuitenkin palkkakuopassa ja tekevät merkittävää raskasta työtä. Kuka tukisi Tehyä ja menisi tukilakkoon sairaanhoitajien puolesta?

Kävin eilen elokuvissa katsomassa Al Goren ”Inconvenient Truth” elokuvan. Myönnän olleeni hieman epäileväinen, että mitä uutta Alilla voisi olla kerrottavaa? Olin totaalisen väärässä. Elokuva on hyvin vaikuttava, koskettava ja puhutteleva. Lisäksi se toimii hyvänä opetuselokuvana lapsille, sillä siinä on paljon selventäviä animaatioita esimerkiksi maapallon pyörimisestä ja merivirtojen liikkeistä. Konkreettisia esimerkkejä oli jäätiköiden sulamiset ja ilmakehästä mitatut hiilidioksidipitoisuudet. Fossiiliset polttoaineet, autoistuminen, teollistuminen, lentäminen ovat syntilistan kärjessä. Onkohan tuo lentoemäntien lakko sittenkään niin huono juttu?