tiistaina, joulukuuta 19, 2006

Koulutuspolitiikkaa ja joulun odotusta

Viime aikoina on paljon kirjoiteltu koulutuspolitiikasta. Se, mistä on suurin pula, on ammattimiehet. Ammatillinen koulutus on hyvä, suora ja nopea väylä työelämään ja käden taitajia tullaan jatkossa tarvitsemaan yhä enemmän ja enemmän. Lisäksi koulutuspaikan saanti voi pelastaa nuoren syrjäytymiskierteeltä.

Kouluttautuminen akateemiseen ammattiin tuo epävarmuutta, pätkätöitä, jopa työttömyyttä. Itse asiassa mieleeni tulee vain yksi akateeminen ala, jossa on työvoimapula: lääkärit. Lääkäreitä on liian vähän. Olen huolestuneena seurannut kehitystä, että joissain kunnissa ulkoistetaan kokonaisia terveysasemia! Oman alani väkeä, biotekniikan taitajia on liikaa. Koulutuspaikkoja on biohuumassa lisätty, vaikka kaikille ei sitten löydy oman alan töitä. Toisaalta uskon, että biotekniikka on tulevaisuuden nouseva ala. Kasvihuoneilmiön hillitseminen, uuden sukupolven biopolttoaineet, uusiutuva energia, kaikki nämä kehittyvät vahvasti biotekniikan uusilla innovaatioilla.

Koulutuspolitiikan uusiminen on yksi tulevan hallituskauden haasteita. Myös opintotuen tuntuva korottaminen jäi seuraavan eduskunnan tehtäväksi. Tukea ei ole korotettu 14 vuoteen ja monet opiskelijat elävät köyhyysrajalla. Tuki on tällä hetkellä epäinhimillisen pieni. Se oli pieni jo silloin, kun itse opiskelin ja on edelleen saman suuruinen, vaikka elinkustannukset ovat nousseet!

Jossain vaiheessa pitäisi rauhoittua jouluvalmisteluihin. Kokousrumban keskellä, kuten maanantaina valtuustoryhmässä ja keskiviikkona kaupsussa, joulurauhaa ei löydä. Joulun odotuksen tunnelma tulee niitä pienistä hetkistä, jotka viettää perheen kanssa. Esimerkiksi torstaina oli tällainen hetki, kun oli poikani kitarakoulun konsertti.

Valtuustossa oli eilen päätettävänä suuria strategisia linjauksia, omistajapolitiikkaa, tilaaja-tuottaja-mallin määrittelyä ja ”hyvää hallintoa”. Itse olen lievästi skeptinen sen suhteen, mihin tehdyt päätökset johtavat. Kokouksessa tein muutosesityksiä niitä kohdista, jotka vahvasti ennakoivat liikelaitostamista, yhtiöittämistä ja omaisuuden myyntiä. Kyseessä on mielettömän iso kokonaisuus, taidan kirjoittaa siitä lisää toisella kertaa.

Onneksi on lunta maassa, kaunista joulun odotusta kaikille : )