keskiviikkona, helmikuuta 06, 2019

Hyvää saamelaisten päivää!

Hyvää saamelaisten kansallispäivää!
Šiõǥǥ saa´mi meersažpeei´v pukid!
Pyeri Säämi aalmugpeivi puohháid!
Buori sámi álbmotbeaivvi buohkaide!

Suomen on ratifioitava YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien yleissopimus ILO169. On taattava saamelaisten ihmisoikeudet, oikeus omaan kulttuuriin, kieleen, elinkeinoihin ja oikeus päättää omista asioistaan.

Tänään päivää voi viettää katsomalla televisiosta elokuvan ”Saamelaisveri”. Se kertoo koskettavasti saamelaisten kokemista vääryyksistä ja ihmisoikeusloukkauksista. Tarina kertoo saamelaistytöstä, joka 30-luvun Ruotsissa peitti identiteettinsä. Koulussa kiellettiin puhumasta saamea ja professorit tekivät kallonmittauksia saadakseen aineistoa rotuoppeihinsa. Tällainen ei saa koskaan enää toistua. Elokuvaa ei pysty katsomaan kyynelehtimättä.

Saamenmaa sijoittuu pohjoisessa usean valtion alueelle. Pohjoismaiden neuvostossa saamelaisten kulttuurin edistäminen on yksi työni prioriteeteista. Osaaminen ja kulttuuri -valiokunta on halunnut tukea alkuperäiskansojen omia kulttuuri- ja mediaprojekteja.

Meillä Suomessa on kaikessa lainsäädännössä huomioitava saamelaisten oikeudet. Lakivaliokunta onkin painottanut Saamelaiskäräjien parempaa resursointia.

Oma äidinkieli on jokaiselle tärkeä. On entisestään vahvistettava saamelaislasten kielipesätoimintaa ja muuta kielenopetusta. Alkuperäiskansojen elinkeinot pitävät kulttuurin elossa. Siksi en kannata saamelaisten porojen laidunmaita pirstovaa jäämerenrataa. Norjan kanssa solmittuun Teno-jokisopimukseen on ensivaiheessa lisättävä saamelaisten oikeuksia lohenpyyntiin, kun kalakantojen elpyminen sen sallii.

Meillä Suomessakaan ei ole riittävästi pengottu historiaa, eikä pyydetty saamelaisilta anteeksi heidän kokemiaan vääryyksiä. Olisi jo aika. Saamelaiset on Euroopan pohjoisin ja EU:n ainoa alkuperäiskansa. Heillä on rikas kulttuuri, josta voimme olla ylpeitä. Hyvää saamelaistenpäivää kaikille!