torstaina, helmikuuta 21, 2019

Kannustetaan työhön, ei lannisteta!

Hallituksen aktiivimalli leikkaa työttömyyskorvausta, mikäli työtön ei ole ollut koulutuksessa tai löytänyt pientä työkeikkaa. Aktiivimalli on lisännyt ihmisten köyhyyttä ja pahoinvointia, muttei ole lisännyt selvitysten mukaan työllisyyttä. Aktiivimalli on epäreilu, koska se leikkaa työttömän työttömyysturvaa, vaikka hän olisi ollut todella aktiivinen työnhaussa. Joka kolmas aktiivimallin leikkurin iskun saaneista on vähintään 60-vuotias. Eikä kaikilla seuduilla ole tarjolla tarvittavaa koulutusta. Aktiivimalli on kumottava, vaati kansalaisaloite oikeutetusti. Valitettavasti eduskunnan enemmistö äänesti eilen aloitteen kumoon. Olen todella pahoillani niiden ihmisten puolesta, joiden elämää aktiivimalli koskettaa.

Vielä muutama sana hallituksen toisesta työllisyystoimesta, perustulokokeilusta. Alustavien tulosten mukaan kokeilu on parantanut ihmisten hyvinvointia ja itsetuntoa, vaikkei ole merkittävästi vaikuttanut työllisyyteen. Kokeiluun on päässyt 2000 onnekasta pitkäaikaistyötöntä. Perustulokokeilun perusteella voi arvioida, että vaikeasti työllistettävät pitkäaikaistyöttömät tarvitsevat muutakin tukea, kuten koulutusta ja sosiaalipalveluja työllistymiseen. Aitoja tuloksia perustulon toimivuudesta ja työllistävyydestä saisi, jos kokeilu laajennetaan muun muassa freelancereihin, taiteilijoihin ja pienyrittäjiin.

Valitsen siis perustulon jatkoon ja aktiivimallin hylkyyn, sillä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on taloudellisestikin järkevää. Ihmisiin uskova, kannustava sosiaaliturva tuo parempaa tulevaisuutta.