tiistaina, helmikuuta 05, 2019

Vamyt –ryhmälle Invalidiliiton Raimo Lindberg -palkinto

Invalidiliiton Raimo Lindberg -palkinto annettiin Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmälle. Lämmin kiitos koko Vamyt -ryhmän puolesta! Minulla on ilo vetää tätä ryhmää, jossa toimitaan yli puoluerajojen. Teemme työtä esteettömän ja yhdenvertaisen Suomen puolesta.

Vammaispolitiikka on ihmisoikeuspolitiikkaa, joka tarvitsee puolustajia. Vamyt –ryhmä pitää vammaisten asioita esillä, tapaa vammaisjärjestöjä sekä vaikuttaa vammaisten asioihin liittyvään lainsäädäntöön, kuten palveluihin, koulutukseen ja työllisyyteen.

Kun Sipilän hallitus suunnitteli leikkaavansa vammaispalveluista ja vievänsä iäkkäiltä vammaisilta oikeuden saada vammaispalveluja, nousimme Vamyt ryhmänä vastustamaan suunnitelmia. Ja saimme hallituksen perääntymään.

Vaikutimme siihen, ettei esteettömyysmääräyksiä vesitetty, kun hallitus uudisti ne normienpurkutalkoissa. Ajoimme YK:n vammaisten ihmisten oikeuksien sopimusta voimaan. Ja kun se lopulta tapahtui kesäkuussa 2016, meillä oli kansanjuhla Pikkuparlamentin puistossa vammaisten, järjestöjen ja aktiivien kanssa. Päivä oli sateinen, mutta juhlan hetkellä aurinko paistoi pilvien välistä. Monet sanoivat, että aurinko paistoi vammaisille.

YK:n vammaissopimus turvaa hyvän arjen ja palvelut, mahdollisuuden työhön ja koulutukseen. Nämä tavoitteet vaativat jatkuvaa työtä. Vaikeasti vammaisille henkilöille henkilökohtainen avustaja on tärkeä ja mahdollistaa osallisuuden. Jotta osallisuus toteutuu, on yhteiskunnan oltava esteetön. Elinikäisten hoivapalvelujen tarpeessa olevien ihmisten palveluja ei pidä kilpailuttaa, vaan palvelun jatkuvuus, laatu ja inhimillisyys merkitsevät.

Vamyt -ryhmä on ollut mukana järjestöjen haastekampanjoissa. Olimme mukana vammaisia nuoria työllistävässä ”Palkkaa taitoa” –kampanjassa. Haastoimme myös eduskunnan ottamaan TET-harjoitteluun kehitysvammaisia nuoria.

Saamaamme palkintoon liittyvä 3000 euron rahasumma annetaan hyväntekeväisyyteen. Puolet menee Oppimis- ja ohjauskeskus Valterille ja puolet Ammattiopisto Spesialle liikuntavammaisten lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevään työhön. Iloitsemme Vamyt –ryhmässä siitä, että palkinto menee hyvään tarkoitukseen, lasten ja nuorten parhaaksi. Lämmin kiitos Invalidiliitolle!