sunnuntaina, lokakuuta 22, 2006

Nuuksioon luontokeskus

Nuuksioon on tulossa Luontokeskus. Espoon kaupunginhallitus käsittelee asiaa tiistaina ja keskuksen tuloon varaudutaan 2007-2009 talousarviossa. Kävin lukemassa kaupunginhallituksen listalta Nuuksion luontokeskuksen vision ja tavoitteen:

Kehittämisen visiona on luoda kansainvälisesti kiinnostava ikkuna Suomen luontoon ja luontomatkailukohteisiin, saada ihmiset arvostamaan metsää, luontoa ja luonnonvarojen kestävää käyttöä osana suomalaista kulttuuria, sekä monipuolistaa ja parantaa pääkaupunkiseudun asukkaiden ulkoilu- ja luonnon virkistyskäyttöpalveluja.

Nuuksion luontokeskuksella (Nuuksiokeskuksella) ja siihen liittyvien järviylängön palvelujen kehittämisellä on seuraavat tavoitteet:

1. Luoda Nuuksiokeskuksesta ja Nuuksion järviylängöstä pääkaupunkiseudun luontomatkailun pääkohde sekä kansainvälisesti vetovoimainen ikkuna Suomen luontoon.

2. Monipuolistaa ja parantaa luonnon virkistyskäytön, ulkoilun ja liikunnan palveluja pääkaupunkiseudun noin 1,3 miljoonalle asukkaalle.

3. Luoda ja ylläpitää luonto- ja ympäristökasvatuskohde, joka palvelee pääkaupunkiseudun noin 300 000 lasta ja nuorta; ja

4. Luoda merkittävä terveysliikunnan ja terveyskasvatuksen paikka.

Nuo tavoitteet ovat hyviä, varsinkin 2-4. Sen sijaan tuo ykköstavoite voi ampua vähän yli. Hesarissa kaupunginjohtaja Kokkonen ei juuri muusta puhunutkaan kuin turismista ja kansainvälisestä näyteikkunasta. Nuuksion luonto kuuluu kaikille Etelä-Suomen asukkaille. Toivon, että tuo luontokeskus tulisi lisäämään kiinnostusta luontoon ja retkeilyyn. Jatkossa pitää huolehtia siitä, että luontokeskukseen saadaan hyvät joukkoliikenneyhteydet. Silloin se palvelisi hyvin pääkaupunkiseudun asukkaiden virkistystarpeita. Luontokeskus on varmasti positiivinen juttu. Olen pari kertaa vieraillut Lounais-Hämeen luontokeskuksessa, joka esittelee mm. Torronsuon kansallispuistoa ja sen eläimistöä. Luontokeskus voi olla hyvin mielenkiintoinen tutustumiskohde, jos se on hyvin toteutettu.