sunnuntaina, toukokuuta 20, 2007

Viikkokuulumisia

Tiistaina olin TEKRY:n terveyden edistämispaneelissa. Asia on monessa mielessä merkittävä. Luomalla puitteet terveellisille elämäntavoille vähennetään inhimillistä kärsimystä, mutta myös säästetään sosiaali- ja terveystoimen menoissa. Avainasemassa ovat kaavoitus, (lähipalvelut kävelymatkan päässä, viheralueet), lähiliikuntapaikat, kevyen liikenteen verkostot, joukkoliikenteen edistäminen, terveellisen ruoan tarjoaminen kouluissa ja päiväkodeissa, lasten ja nuorten liikuntaharrastusten tukeminen jne.. Erittäin tärkeää on edistää myös vanhusten omatoimisuutta ja liikuntaa. Esimerkiksi Espoosta on hyviä kokemuksia kaikille 70 vuotta täyttäneille myönnetystä ilmaisesta kuntosalikortista.

Eduskunnan täysistunnossa 15.5 tehtiin päätös vanhempien tulorajojen korotuksesta opintotukeen. Alle 20 vuotiaan nuoren opintotukea pienentää vanhempien tulot. Nyt näitä vanhempien tulorajoja nostettiin 30 %, jolloin parannusta tulee alle keskituloisista perheistä tuleviin opiskelijoihin. Päätös on ihan oikean suuntainen, muttei riittävä. On aika erikoista, että täysi-ikäinen nuori saa pienempää tukea kuin muut vanhempien tulojen perusteella. Yli 18-vuotias on usein itsenäinen, eikä välttämättä saa tukea vanhemmiltaan. Vanhempien tulorajoja tarkistettiin elinkustannusten tai palkkatason kehityksen mukaan viimeksi vuonna 1993 15 % ja nyt 14 vuoden jälkeen tulorajoihin tulee 30 % korotus.

Tämä oli opiskelijoiden aseman parantamisen kannalta vasta alkusoittoa, sillä hallitusohjelman mukaan opiskelijan omia tulorajoja korotetaan 30 % ja opintotukea korotetaan 15 %. Nämä muutokset on saatava voimaan heti vuoden 2008 alusta lähtien.

Helatorstaina olin Vantaan vihreiden perinteisellä Mölandet retkellä. Oli mukavaa viettää aurinkoista päivää hyvässä seurassa. Saunomisen ja pelaamisen lomassa ehdittiin puhua myös politiikkaa, mm. Vantaan Kehäradasta, joka on yksi pääkaupunkiseudun kiireellisimmistä joukkoliikennehankkeista.