maanantaina, tammikuuta 02, 2017

Tulkoon parempi vuosi

Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellista myllerrystä, epätoivoa, sotaa, pakolaiskriisi, brexit. Uudelta vuodelta on vara toivoa parempaa ja kuljettaa mukana se mikä on ollut hyvää.

Eduskunnan suuren valiokunnan työstä on mainittavaa EU:n kiertotalouspaketti ja Pariisin sopimuksen toimeenpano. Ainetta ja energiaa on kierrätettävä, jotta maapallo pelastuu lämpenemiseltä. Päästöjä on leikattava reippaasti ja on huolehdittava, etteivät metsien hiilinielut vähene. Ulkopolitiikassa painotimme solidaarisuutta ja herkkyyttä maailman hätään ja pakolaiskriisiin, talouspolitiikassa uusia mahdollisuuksia ja investointeja Eurooppaan.

Maa- ja metsätalousvaliokunnassa paiskittiin työn, yrittäjyyden ja kotimaisen ruoan ja luonnon puolesta. Hyvässä yhteisymmärryksessä käsittelimme maatalouden ahdingon helpottavaa kriisipakettia ja lakeja. Näihin kuuluu muun muassa valtion takaamat lainat tilapäisissä vaikeuksissa oleville, mutta elinkelpoisille tiloille sekä maaseudun kehittämisrahaa pilottihankkeille. Heikkojen kalakantojen tila vahvistuu, kun kestävää kalastuspolitiikkaa painottava EU:n kalastuskiintiö otetaan käytäntöön. Uudella lailla jaetaan Suomen kiintiö ammattikalastajien kesken. Hallituksen leikkauksia luonnonsuojelusta tai Metsähallituksen luontopalvelujen vaarantamista emme voineet hyväksyä ja ensi vuonna työ jatkuu Suomen luonnon puolesta.

Eduskuntatyö päättyi valtion budjetin hyväksymiseen. Emme hyväksy rajuja leikkauksia nuorten koulutuksesta, lapsista, korkeakouluista ja heikoimmilta. Monet leikkaukset osuvat monella tapaa pienituloisiin eläkeläisiin, lapsiperheisiin ja opiskelijoille. Koskaan ennen ei opintotukea ole leikattu niin paljon kuin nyt. Köyhät eläkeläiset voivat joutua tinkimään lääkkeistä, jotta on varaa ruokaan. Lääkkeiden omavastuu kasvaa, pienet eläkkeet ja työttömyyskorvaus heikkenevät, lapsilisät leikkaantuvat. On vaara, että osa kokee jäävänsä osattomaksi niistä mahdollisuuksista, mitä yhteiskunta voi tarjota. Se on vaarallinen, visioton ja itsekäs tie.

Meillä on oltava jaettu visio maasta, jossa on helppo yrittää tai yhdistää työ muuhun elämään ja sosiaaliturvaan. Uuden vuoden hyvä lupaus on perustulokokeilu. Ja kun maailmalla myllertää, on entistä vahvemmin tukeuduttava toisiimme, muihin Pohjoismaihin ja Eurooppaan. Suomen itsenäisyyden juhlavuodelle hyvää tuo se, että toimeentulotuki siirtyy kunnilta Kelaan, joten se tavoittaa paremmin sitä tarvitsevat. Kaikki sotainvalidit, myös lievemmin vammautuneet, saavat sotainvalidien kotiin vietäviä palveluja. Suomen kaunis luonto saa elokuulle liputuspäivän. Tulkoon toivon, välittämisen ja luovuuden vuosi! Onnea, rakkautta ja rauhaa vuodelle 2017 ystäväni!

#suomi100 #yhdessä #tillsammans