perjantaina, elokuuta 19, 2016

Kesäkokousterveisiä Kalajoelta

Terveiset Kalajoelta vihreän eduskuntaryhmän kesäkokouksesta! Valmistelimme tulevaa varjobudjettiamme, johon etsimme keinoja saada työtä ja investointeja Suomeen. Muutoksen avaimet ovat ympäristöteknologiassa ja uusiutuvassa energiassa, nuorille tarjottavissa koulutusmahdollisuuksissa, työllistymistä edistävissä toimissa, kuten työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamisessa ja pienyrittäjyyden helpottamisessa.

Kalajoella tutustuimme Tuuran emolehmätilaan Tyngän kylällä. Siellä lehmät saivat liikkua vapaasti, olla ison osan vuodesta laitumella ja pikkuvasikat saivat imeä emon maitoa. Eläinsuojelulaki onkin uudistettava sellaiseksi, että kaikkien tuotantoeläinten olosuhteet paranevat. Vapaus liikkua ja elää lajityypillisesti on tärkeää eläimen hyvinvoinnille.

Kalajoella on yksi Suomen suurimmista tuulivoimapuistoista. Nykyinen syöttötariffi tuulivoimalle on pian poistumassa ja viimeisetkin tuen turvin rakentuvat voimalat jauhavat pian sähköä ilmasta. Tariffien avulla on tuulivoimarakentaminen saanut vauhtia. Jotta hyvä kehitys jatkuu, uusi tukijärjestelmä on saatava pian käyttöön. Sen ei tarvitse enää olla kovin antelias, sillä tekniikan kehityksen myötä kustannukset ovat laskeneet. Uusiutuvien energianlähteiden tukimalliksi me vihreät esitämme tarjouskilpailua eli huutokauppaan perustuvaa tukea.

Vihreiden uusi pienenergiaohjelma vauhdittaisi maatilojen biokaasulaitoksia, maalämpöä ja aurinkoenergian pientuotantoa. Erityisesti julkisten rakennusten maalämpöön siirtymisessä on potentiaalia ja aurinkoenergiasta on tehtävä houkutteleva vaihtoehto taloyhtiöille, kerrostaloille ja rivitaloille. Tehdään kerralla uusiutuvan energian kolmiloikka ja Suomi 100 prosenttisesti uusiutuvilla toimivaksi 2050 mennessä!

Ihastuin Kalajoen luonnon kauneuteen, hiekkasärkkiin ja mereen. Kuvassa olen vihreiden ystävieni, ihanien naisten Outi, Heli ja Krista kanssa tuulisella rannalla.