maanantaina, maaliskuuta 23, 2009

Luomun arvostus

Kun paistoin nälkäisille lapsille munakasta, sanoi uutisia kuunnellut lapsi, ettei söisi, ettei tule salmonellaa. Tilanne selvisi kuitenkin nopeasti, sillä kyseessä olivat luomukananmunat. Luomutuotannossa kanoja ruokitaan vain kotimaisella rehulla, kuten rypsivalkuaisella. Salmonella taas on peräisin tuontisoijasta. Joten luomu on tässäkin suhteessa takuuvarmaa.

Suomessa luomun kysyntä ei ole lyönyt itseään läpi kuten kaikkialla muualla Euroopassa. Ostetuista tuotteista on Suomessa luomua 1 %, kun taas Tanskassa 6 %. Saksassa luomu on vahva brändi, jota kuluttajat hakevat. Jos luomua ostettaisiin Suomessa enemmän, voisi sen hinta alentua kaikkien ulottuville. Olisi tärkeää, että vähävaraisimmatkin voisivat valita luomutuotteita. Se olisi tärkeää myös vesien suojelun kannalta.

Maa- ja metsätalousvaliokunnassa olemme käsitelleet viime päivien salmonella-kohua. Kaiken kaikkiaan meillä on elintarvikehygienia ja tarkastukset korkealla tasolla.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

"Salmonella taas on peräisin tuontisoijasta. Joten luomu on tässäkin suhteessa takuuvarmaa."

Näköjään asiantuntija vauhdissa, syy taitaa kuitenkin tässä salmonellatapauksessa olla jossain muualla:

"-- Kanoja ja sikoja tartuttaneeseen rehuun oli ilmeisesti tullut salmonellabakteeri tehtaan tuotantolinjan jäähdytysjärjestelmään otetun korvausilman mukana, arvioi Evira.--

--Tehtaalle ulkomailta raaka-aineeksi tuotu soija on todettu puhtaaksi, joten yhtiö pitää Eviran selitystä todennäköisenä. "
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Salmonellaepidemian+syy+l%C3%B6ytyi/1135244595286?ref=rss

Salmonellabakteeri ei tunne valtioiden rajoja ja se elää myös Suomessa muutenkin kuin tuontirehussa, joten on virheellistä ja vanhanaikaista ajatella jonkin tuotantomuodon olevan "takuuvarmaa".

4:37 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home