maanantaina, helmikuuta 13, 2017

Eduskuntaterveisiä maataloudesta ja kalastuksesta

Kirjoitus Vihreä maa 1/2017 -lehdessä

Maa- ja metsätalousvaliokunnan syksyyn on kuulunut kalastuspolitiikkaa sekä viljelijöille suunnattu kriisipaketti. Me vihreät jaamme yhteisen huolen ruoantuotannon kannattavuudesta ja viljelijän jaksamisesta. Maatalouspolitiikkaa tehdään eduskunnassa rakentavassa hengessä. Tosin viherrys näkyy siinä, että vaalimme myös parempaa luonnonsuojelua, ravinnepäästöjen rajoittamista ja tuotantoeläinten oloja parantavaa eläinsuojelulakia.

Oppositio kiritti hallitusta toimiin, kun jätimme kesällä välikysymyksen maatalouden ahdingosta. Syksyn kuluessa hallitus on antanut 100 miljoonan euron kriisipaketin. Se koostuu muun muassa lisäyksistä kansallisiin maataloustukiin ja lomituspalveluihin. Keskeinen on myös uusi laki, jolla valtio takaa lainoja tiloille, jotka ovat tilapäisissä vaikeuksissa. Toiveena on, että se auttaa elinkelpoisia tiloja selviämään pahimman kriisin ylitse. Kolmanneksi hyväksyimme lakimuutoksen, joka helpottaa tuottajaorganisaatioiden perustamista. Niiden avulla voidaan vaikuttaa vähittäiskauppaan. Kaupan osuus voitoista tuotantoketjussa on kohtuuttoman suuri, ja uudet keinot löytää suoramarkkinoita ovat mitä kannatettavimpia.

Maaseudun kehittämisohjelmaa muutettiin siten, että kehittämishanketukea on mahdollista myöntää myös pilottihankkeiden investointeihin. Toivon että tuen turvin saamme liikkeelle maatilakokoluokan biokaasulaitoksia. Tiloilla lannasta ja biomassasta tuotettua kaasua voi käyttää sähkön ja lämmöntuotantoon tai ajoneuvojen polttoaineena. Me vihreät haluamme turvata maaseudun elinvoimaa vauhdittamalla energiaremonttia ja pienimuotoista lähienergiaa. Ja kotimaisen kasvisvalkuaisen tuotannon lisäämiselle olisi juuri otollinen hetki, kun Nyhtökaura ja Härkis ovat häviävät kaupan hyllyiltä hujauksessa.

Kalastuskysymykset ovat myös olleet esillä. Eduskunnassa on vuosia tehty työtä kestävän kalastuksen puolesta. On tärkeää, että EU:n kalastuskiintiöissä noudatetaan tieteellistä arviota kestävästä kalastuksesta. Vuosia sitten vihreät joutuivat jättämään vastalauseita, mutta nyt eduskunnan suuri enemmistö kannattaa kalakantoja suojelevaa ja elvyttävää politiikkaa. Hyväksyimme juuri lain, jossa viedään kansalliseen toimeenpanoon EU:n kalastuskiintiöt eli ne jaetaan ammattikalastajien kesken. Tässä laissa kiintiöt koskevat silakkaa, kilohailia ja lohta. Heikkojen lohikantojen elvyttäminen edellyttää pitkäaikaisia toimia, kuten riittäviä kalastusrajoituksia meressä, jokisuissa ja jokialueilla. Lisäksi tarvitaan määrätietoista työtä vaellusesteiden, kuten voimalapatojen, purkamiseksi ja kutusoraikoiden ennallistamiseksi.

Vihreämpi maatalouspolitiikka on saanut lisää uskottavuutta, mistä on kiittäminen Maaseutu- ja erävihreitä. Tilaisuuksissa ja tapaamisissa kuulen kehuja heidän visionäärisistä ideoistaan maataloustukijärjestelmän uudistamiseksi. Maalla tuotetaan elintärkeitä ekosysteemipalveluja ja on selvää, että tuotannon kannattavuudelle tarvitaan uusia keinoja. Maatalous kun ei pitkän päälle voi perustua toinen toistaan seuraaviin kriisipaketteihin. Maaseudun ihmiset ovat jo liian kauan olleet äärirajoilla. Kestävää maataloutta ei voi olla ilman viljelijöiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtimista. Maaseutua ei voi tuoda. Siksi on niin tärkeää pitää huolta suomalaisesta maaseudusta ja sen ihmisistä.