keskiviikkona, joulukuuta 06, 2006

Onnea itsenäinen Suomi

Kesällä tutkin mustekynämerkintöjä hauraasta, kellastuneesta sotilaspassista, jonka löysin mökin lipastosta. Isoisäni oli syntynyt 1919, hän oli juuri armeijan käynyt nuori mies, kun kutsu tuli talvisotaan. Välirauhan aikana passiin merkittiin paikka, jonne oli ”välittömästi saavuttava lopettaen kaikki muut askareet, kun ilmoitus annetaan”. Jatkosodan kohdalla on tallennettu kaikki paikat Karjalan kannaksella, joissa hän oli taistellut. Välillä joukko-osaston numero muuttui: miehiä väheni ja rykmenttejä yhdistettiin. Kaikki nuo kellastuneet sivut kertoivat vuosien tarinan, josta en itse ole kuullut mitään. Ilman veteraaneja ja sodassa kaatuneita historiamme olisi kirjoitettu toisin.

Suomen geopoliittinen asema tuon jätin kyljessä on tosiasia. Hyvä naapurisuhde on meille tärkeää. Suomen pitää ajaa EU:ssa vahvaa Venäjän politiikkaa. Nimenomaan sellaista politiikkaa, joka edistää hyviä suhteita, mahdollistaa Venäjän sisäisen demokratiakehityksen sekä parantaa ihmisoikeuksia ja sananvapautta.

Suomi on hyvä maa meille suomalaisille. Kiitos veteraanit.

2 Comments:

Blogger Jami said...

Maarianhaminassa ei olesankarihautausmaata.

Jos on niin antakaa osoite. Ovat Ruotsin suunnalla kuulema viisaampia kuin me suomalaiset, vaikka kansainvälinen PISA-koulusaavutustutkimus muuta väittää.

Sankarihautausmaiden nimenä kyllä voisi olla ihan hyvin nuorisohautausmaa tai nuorten hautausmaa, koska nuoriahan itsenäisyyssodissa kaatuneet olivat.

6:44 ip.  
Blogger Johanna Karimäki said...

Sota-aika on varmaan ollut sanoinkuvaamattoman hirveää: epätietoisuus siitä kuka palaa ja epätietoisuus siitä kuinka lopulta käy.

10:21 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home