tiistaina, tammikuuta 04, 2011

Syyskauden satoa

Eduskunnassa on syyskaudella ollut ennätysmäärä lakeja käsittelyssä. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa on mm. saatu valmiiksi lakimuutos, joka kieltää määräaikaisuuksien ketjuttamisen, lakimuutos uuden harmaan talouden selvitysyksikön perustamiseksi, käsitelty hallituksen selontekoa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta sekä vähemmistövaltuutetun raporttia ihmiskaupasta. Valiokunta antaa selonteoista lausunnot, joissa se esittää mitä lakimuutoksia tarvitaan asioiden parantamiseksi.

Lisäksi on käsitelty työllisyyttä ja lisätty syksyn lisäbudjetissa määrärahoja nuorten työllistämiseen, vajaakuntoisten ja pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen, nuorten työpajatoimintaan, etsivään nuorisotyöhön, työttömien poliisien työllistämiseen sekä yritysten investointi- ja kehittämishankkeiden tukemiseen. On tärkeää, että on yrityksiä, jotka voivat työllistää. Ja on tärkeää, että ymmärretään, että jokaisen työpanos on tärkeä. Moni vajaakuntoinen haluaa osallistua työelämään. Se parantaa itsetuntoa sekä edistää tervettä yhteisöllisyyttä. Jokainen on arvokas ja tärkeä omana itsenään. Jokaisella on vahvuuksia. Valmistelussa oleva välityömarkkinastrategia hakee uutta ajattelua, uutta arvopohjaa osallisuuteen.

Maa- ja metsätalousvaliokunnassa on käsitelty syksyn mittaan mm. ruokapoliittista selontekoa, lakia uudesta Selkämeren kansallispuistosta, polttoaineverotuksen muutosta progressiiviseksi, tukea tuulisähkölle, biokaasusähkölle ja puuhakesähkölle (syöttötariffit) sekä pienpuun energiatukea, jossa valiokunta oli myös asian ratkaiseva käsittelijä ja teki esitykseen perusteltuja muutoksia. Itse sain mietintöön mukaan luonnon monimuotoisuuden huomioimisen.

Molemmissa valiokunnissa on käsitelty perusteellisesti myös valtion budjettia, joka huipentui eduskunnan syyskauden viimeiseen istuntoon äänestyksineen. Keskeisiä eduskunnan tekemiä lisäyksiä budjettiin olivat mm. Uudenmaan Z ja Y junien rahoitus, metsähallituksen luontopalveluiden turvaaminen, päihdeäitien hoito, lisäys vesienhuoltotöihin, nuorten työpajatoimintaan, Ekocentrialle lähi- ja luomuruoan edistämiseen sekä lisäys veteraanien kuntoutusmäärärahoihin.

3 Comments:

Anonymous Teemu Köppä said...

Missä vaiheessa mahtaa mennä Selkämeren kansallispuisto? Päätös piti kai tulla vielä tällä kaudella.

3:45 ip.  
Blogger Johanna Karimäki said...

Selkämeren kansallispuistoa käsitellään parastaikaa valiokunnissa, kyllä se tulee tällä kaudella:) Tällä aavan meren ulappapuistolla on paljon kannatusta, toiveita ja vetoomuksia asian käsittelyn nopeuttamisesta tulee jatkuvasti.

4:46 ip.  
Blogger Teemu Köppä said...

Hienoa! Jäädään odottelemaan lopullista tulosta. :)

11:14 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home