lauantaina, tammikuuta 11, 2020

Maailman tila 2020

Vuosikymmen on vaihtunut. Vuoteen 2020 on tähdätty monella ihmiskunnan tavoitteella. On pitänyt pysäyttää luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen, kääntää ilmastopäästöt jyrkkään laskuun, poistaa äärimmäistä köyhyyttä. Näiden tavoitteiden saavuttaminen on todella kesken. Olkoon uusi vuosikymmenen toivon ja tekojen aikaa.

Keskeistä hyvälle kehitykselle on maailmanrauha, mutta Lähi-idän tilanne on kriisiytynyt. Elvyttävää rauhanpolitiikkaa tarvitaan enemmän kuin koskaan. Ulkoministeri Haaviston mukaan Lähi-idän tilanne äärimmäisen huolestuttava ja Suomi seuraa aktiivisesti tilannetta.

Australia palaa ennennäkemättömissä liekeissä. Palosta kärsivien ihmisten ja eläinten ahdinko järkyttää, tulisiko jo pian helpottava sade? Mutta liki 50 asteen helteet jatkuvat. Monet ovat menettäneet kotinsa. Valtoimenaan riehuva maastopalo on aiheuttanut yli 20 kuolonuhria ja puoli miljoonaa kuollutta eläintä. Lajeja uhkaa sukupuutto. Ihmiset hakevat turvaa veneistä ja seuraavat lohduttomina tulihelvettiä. Ajatukseni ovat Australiassa ja siinä, että vihdoin koko maailma heräisi pysäyttämään ilmastokriisiä.