torstaina, marraskuuta 23, 2006

3 minuuttia budjettiin

Meillä on valtuustossa käytössä liikennevalot, jotka rajoittavat valtuutettujen puheet kolmeen minuuttiin. Tuo kolmen minuutin puherajoitus on kirjoittamaton sääntö, jota puheenjohtaja Eero Akaan-Penttilä vahtii ja paimentaa. Mielestäni se on ihan hyvä juttu. Jos puolet valtuutetuista haluaa sanoa sanottavansa, siihen kuluu aikaa yli puolitoista tuntia.

Viimeksi omassa budjettipuheessani keltainen valo syttyi jo, kun en ollut sanonut ihan kaikkea. Punaisen valon syttyessä tuli kiire tiivistää lopusta. Niinpä yksi tärkeä seikka: määräaikaisten työsuhteiden vakinaistaminen jäi sanomatta. Kunnilla on suuri vastuu työllistäjänä. Naisvaltaisilla aloilla käytetään paljon sijaisia, koska heitä tarvitaan äitiyslomien vuoksi. Hyvä ratkaisu olisi tehdä sijaisuuksiin vakituisia virkoja. Se olisi sijaisia kohtaan reilua, koska sijaisuuden päättyessä olisi varmuus töiden jatkumisesta.

Budjettisopu syntyi nopeasti, kaikki ryhmät allekirjoittivat neuvottelutuloksen maanantaina. Budjettiin saatiin paljon lisäyksiä, joilla on merkitystä hyvinvointiin: kouluille prosentti lisää tuntikehykseen sekä Espoo-lisän alle 3-vuotiaiden sisarkorotus. Lisäyksiä tuli myös perheiden kotipalveluihin, lastenpsykiatriaan, lasten kulttuuriin, vammaispalveluihin, vanhusten omaishoitoon ja avopalveluihin, lasten, nuorten ja vanhusten liikuntaan sekä moneen muuhun. Ympäristö sai lisärahaa vesistöjen ja entisten kaatopaikkojen kunnostukseen.

Vihreä valtuustoryhmä on tulokseen tyytyväinen. Viime sunnuntaina pidimme ylimääräisen ryhmäkokouksen, jossa mietimme kynnyskysymyksiämme. Meille on tärkeää, että sairaat, lapset, nuoret ja vanhukset saavat hyvän huolenpidon ja että ympäristöstä huolehditaan.

Lähetepuhe budjettiin