perjantaina, helmikuuta 09, 2007

Opinnot ja työ

Kun itse opiskelin, olimme vähävarainen lapsiperhe. Se oli aikaa, jolloin elettiin kädestä suuhun. Ruokahankinnat suunniteltiin tarkkaan kaikki tarjoukset hyödyntäen. Lasten vaatteet, lastenvaunut ja rattaat hankittiin kaikki käytettyinä. Rahaa ylimääräisiin huvituksiin ei ollut. Onnellista aikaa se kuitenkin oli. Lapsista on aina iloa vanhemmilleen.

Noista ajoista on muutama vuosi ja tulimme jotenkin toimeen opintotuilla, asumistuilla, lapsilisillä ja kesätyöpalkoilla. Tänä päivänä ei opintotuilla enää pärjää. Elinkustannukset ovat nousseet, asuminen ja ruoan hinta kallistuneet. Tästä huolimatta opintotukea ei ole korotettu 14 vuoteen. Hallitus on panostanut opiskelijoihin rajaamalla opiskeluaikoja ja kasvattamalla lainan osuutta opintotuesta. Juuri heikon toimeentulon vuoksi moni opiskelija on pakotettu käymään töissä opintojen ohella, jolloin opinnot viivästyvät.

Osa 100 000 uudesta työpaikasta selittyy sillä, että täysipäiväiset opiskelijat käyvät töissä. Ja lisäksi huomattava osa uusista työpaikoista on pätkätöitä. Rakennetyöttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys eivät ole kadonneet minnekään.

Opiskelijat vierastavat lainanottoa, koska valmistumisen jälkeen edessä on usein epävarmoja pätkätöitä, eikä akateeminen tutkinto automaattisesti takaa töitä. On selvää, että opintotukeen tarvitaan tuntuva korotus.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Onneksi olkoon eduskuntaan pääsystä. On ihan pakko kommentoida tätä opintotukikeskustelua, sillä mielestäni opintotuella kyllä pärjää, kyse on lähinnä valinnoista.

Mitä olen opiskelukavereissani huomannut, niin eniten opintorahan ja asumistuen vähyydestä valittavat ne, jotka asuvat Kalliossa tai muualla keskustassa yksityiseltä vuokraamassaan kämpässä. Hoasin ym opiskelija-asuntoloiden vuokrat ovat sen verran edulliset, ja monesti paikan saa ihan koulun vierestä, ettei rahaa menee matkusteluunkaan, joten rahaa jää vielä muuhunkin. Eli olisiko aika katsoa, mitä kaikkea opintorahan on tarkoituskaan kustantaa?

Hoas plus viikonloppu/iltatyöt muutaman kerran kuukaudessa = jää aikaa ja rahaa elämiseenkin!

2:37 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home