torstaina, toukokuuta 26, 2016

Matkapuhelinten menestystarina loppui –uudella otteella eteenpäin!

Tällaisia uutisia ei pitäisi tulla: Espoon Areenalle linja-autoissa kyyditetyt Microsoftin työntekijät saivat kuulla saavansa kaikki lähtöpassit. Yli 1300 ihmistä jää työttömiksi. Monessa kodissa on hätä: miten maksaa laskut ja huolehtia asunto- ja opintoveloista? Mitä tulevaisuus tuo? Ajatukseni on työttömiksi jäävien luona. Te olette huippuasiantuntijoita, teidän taidoillanne on myyty monta Nokian puhelinta. Vuosien aikana tehty työ on tuonut Suomeen hyvää. Te olette tärkeitä, ja tästä on mentävä eteenpäin.

Oli ennennäkemätön ilmiö, että 90-luvun lamasta Suomeen nousi uusi teollisuudenala, vieläpä korkean teknologian alueelta. Uusia puhelimia odotettiin ja niiden hienoja ominaisuuksia vertailtiin. Nokian tuoma menestys pohjautui siihen, että vaikeinakin aikoina päätettiin tukea tutkimusta ja koulutusta. Niin pitää tehdä tänäänkin, eikä leikata uuden alun mahdollisuuksia.

Nokian jäljiltä on nyt jäänyt paljon työttömiä, joista kaikki eivät vielä ole työllistyneet ja yli tuhat uutta on tulossa lisää. Heidän eteensä on toimittava. Valtiolta odotetaan nyt tukea alueille, Espooseen, Saloon ja Tampereelle. Suomessa on tuettava digitalisaation kasvuympäristöä. Yrittäjyyspaketilla on autettava niitä, joilla on ideaa ja paloa yrittää. Täydennyskoulutusta tarvitaan halukkaille ja oppisopimuskoulutusta työpaikoille. Espoon kaupungilla on pystytetty toimijoiden yhteistyöverkosto ja sitä tarvitaan nyt -korkeakouluja, yritysneuvontaa, kohtaamisia yrittäjien kanssa. On saatettava yhteen tekijät ja osaajia etsivät yrittäjät. Maailmassa on paljon vaihtoehtoja.

Myös Microsoftilta vaaditaan yritysvastuuta. Yrityksen on tuettava jokaisen irtisanotun uutta työllistymistä ja osallistuttava tukipaketteihin. Nopea työllistyminen on meidän kaikkien etu. Monet asiantuntijat ovat kehittäneet puhelimia, nyt toivon osaamisen leviävän laajalle. Lupaavia kehittyviä aloja on muun muassa robotisaatio, teollinen internet ja esineiden internet.

Toivon voimia irtisanotuille ja heidän läheisilleen sekä parempia uusia aikoja!