torstaina, maaliskuuta 17, 2016

Leikkaus vammaisilta on heitteille heitto!

Hallitus suunnittelee kohtuuttomia, yli 60 miljoonan euron leikkauksia vammaisten palveluihin. Se on julkistanut listan säästöistä, jotka tehdään kuntien tehtäviä karsimalla. Osa on ihan järkeviä, kuten pelastustehtävien siirto maakunnille. Kelpoisuusehtojen tarkastelu voi edistää työllisyyttä. Mutta leikkaus kaikkein haavoittuvimmilta ihmisiltä on väärin. Keskeisinä säästöinä mainitaan vammaislain kokonaisuudistus, jolla yli 75-vuotiaat vammaiset tullaan jättämään vammaispalveluiden ulkopuolelle. Heiltä loppuu mm. henkilökohtainen apu ja kuljetuspalvelut. He menettäisivät mahdollisuuden itsenäiseen elämään. Leikkaus vammaisilta vanhuksilta on heitteille heitto! Olen tosi huolissani vammaisista vanhuksista.

Leikkaukset koskevat myös vammaisia lapsia, sillä päivähoidon ja sen kuljetusten maksuttomuus kehitysvammaisilta lapsilta poistuisi. Lapsiperheiden tuki on erityisen tärkeää vammaisten lasten perheissä ja auttaa jaksamaan arjessa. Heikennyksiä on tulossa kautta linjan myös vammaisten kuljetuspalveluihin, vammaiset suljetaan kotiin neljän seinän sisään. Tämä on ristiriidassa YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen kanssa!

Toinen suuri leikkaus koskee vanhuksia, joilta hallitus aikoo leikata 35 miljoonaa. Vanhuksilta on jo aikaisemmin leikattu todella paljon ja nyt leikataan lisää. Vanhusten omaiset ovat olleet äärimmäisen huolestuneita yksin asuvien vanhusten saaman tuen ja palveluiden vähyydestä. Halutaan, että vanhukset asuvat mahdollisimman pitkään omassa kodissaan, mutta sitä tukevat palvelut ovat leikattu minimiin. Pikemminkin pitää vahvistaa kotiin vietäviä palveluja.

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä (Vamyt) järjestää info- ja keskustelutilaisuuden 31.3 klo 12-14 Pikkuparlamentin kansalaisinfossa vammaislakien uudistuksesta ja hallituksen kaavailemista yli 60 miljoonan euron säästöistä vammaispalveluihin. Mukana on sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehiä sekä vammaisjärjestöjen edustajia. Tervetuloa sankoin joukoin puolustamaan vammaisten oikeuksia!