lauantaina, joulukuuta 12, 2015

Paljon toiveita Pariisiin ja tsempit neuvottelijoille!

Nyt juuri maailman ilmastoneuvottelijat ovat loppusuoralla neuvotteluissa, jotka tähtäävät kansainväliseen kattavaan ilmastosopimukseen. Ilmastonmuutosta on hillittävä, jotta seuraukset ihmisille ja luonnolle eivät olisi katastrofaaliset. Ilahduttavaa on ollut viesti, että ilmastotavoitteen kunnianhimo on noussut sopimusluonnoksessa. Tähän asti on pyritty siihen, ettei ilmasto lämpenisi yli kahden asteen. Monet tutkijat ovat tosin sanoneet, että varmempi raja olisi 1,5 astetta. Tämä uusi raja on mukana sopimusluonnoksissa.

1,5 asteen tavoite vaatii tuekseen kunnianhimoiset toimet ja velvoitteet. On kysymys niin paljosta, siitä että lapsilla ja heidän lapsillaan on hyvä olla Maapallolla. Kaikille riittää ruokaa, on viljelykelpoista maata. Luonnon monimuotoisuuden rapistuminen saadaan pysäytettyä. Maailma ei kohtaisi valtavaa ilmastopakolaisuutta, pienet saarivaltiot eivät hukkuisi veden varaan. Meret eivät happamoituisi, kalat ja korallit selviäisivät. Jääkarhut säästyisivät sukupuutolta. Suomalaiset lapset voisivat rakentaa lumiukkoja.

Olemme ensimmäinen sukupolvi, joka kohtaa ilmastonmuutoksen vaikutuksen ja myös viimeinen, joka voi tehdä asialle jotain. Toimitaan nyt! Tsemppiä ja rohkeutta ilmastoneuvottelijoille!