perjantaina, heinäkuuta 17, 2015

Stop Fennovoima

2000 luvulla on myönnetty 3 ydinenergialupaa, mutta yhtään wattia sähköä näillä päätöksillä ei ole tuotettu -uusiutuvaa nyt! Ydinvoima on pettänyt kaikki lupaukset sähkön saannin turvaamisesta. Kuitenkin jo pelkät periaatepäätökset ovat vieneet tilaa uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseltä. Nyt jos koskaan on korkea aika satsata maailmallakin kehittyviin uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuden markkinoihin. Uusiutuva energia työllistää kotimaassa ja hankkeet käynnistyvät sekä valmistuvat paljon nopeammin kuin ydinvoiman tuotanto. Olkiluoto kolmosta on rakennettu kuin Iisaakin kirkkoa. Sen piti jauhaa sähköä jo vuonna 2009, mutta kukaan ei tiedä milloin voimala käynnistyy, jos käynnistyy. Hanke on tullut Suomen teollisuudelle kalliiksi, sillä kustannukset ovat paisuneet kolmikertaisiksi. Areva arvioi vuonna 2012, että Olkiluoto 3:sen rakennuskustannukset ovat noin 8,5 miljardia euroa. Ajatelkaa, jos Suomen teollisuus olisi sijoittanut kaiken tuon rahan uusiutuvaan energiaan?

Fennovoima -farssissa on puhallettava peli seis. Eduskunnan edellyttämä kotimaisuus -ehto, 60 % EU/ETA alueen omistajuutta ei täyttynyt 30.6 mennessä, joten rakennuslupaa Fennovoiman ydinvoimalalle ei pidä myöntää. Viime hetken osakkaaksi ilmestyneen Migrit Solarna Energijan venäläisrahoitteinen tausta ei ollut yllätys.

Fennovoima –hanke ei ole kiinnostanut suomalaista teollisuutta, sillä riskit ovat suuret. Sähköä on luvattu osakkaille takuuhintaan 50 €/MWh 12 vuoden ajan, mutta tämäkin hinta voi olla kallis osakkaille. Uusiutuvien energiamuotojen maailmanvalloitus saattaa laskea sähkön hintaa roimastikin. Mankala –periaate on iso riski erityisesti kunnallisille energiayhtiöille. Vaikutukset kuntatalouksiin jäävät pienemmiksi, kun hanke pysäytetään nyt. Kunnallisten energiayhtiöiden on viisasta panostaa uusiutuvaan energiaan, joka tuo paikallistalouteen työtä ja vähentää nopeasti kasvihuonekaasupäästöjä.