perjantaina, helmikuuta 12, 2016

Hyvää viittomakielen päivää

Eduskunnan viittomakielen verkoston ja Kuurojen liiton seminaarissa oli tänään asiaa viittomakielestä ja kuurojen palveluista. Viime kaudella hyväksytty uusi viittomakielilaki on parannus perusoikeuteen, omaan kieleen. Mutta tekemistä vielä riittää, jotta lain henki toteutuu. Oikeus saada palveluja tarkoittaa hyviä tulkkauspalveluja. Myös lapsen oikeus opetukseen omalla äidinkielellä on turvattava. Tämä koskettaa erityisesti kuurojen vanhempien kuulevia lapsia. Heillä tulee olla mahdollisuus viittomakieliseen opetukseen voidakseen puhua rakkaittensa ja läheistensä kanssa.

Suuressa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa on turvattava vammaisten oikeudet. Kuurolle sairaalaan joutuminen voi olla pelottava kokemus, jollei kukaan kerro omalla kielellä mitä tapahtuu. Pahimmassa tapauksessa saatetaan puhua selin kuuroon, ettei hän pysty edes lukemaan huulilta. Tällöin hoitovirheiden riski kasvaa. Jos saadaan sellainen sote-uudistus, joka on hyvä vammaisille, on se hyvä meille kaikille.

Kerroin seminaarissa asioista, joita olemme ajaneet eduskunnassa, kuten EU:n uudesta vammaiskortista, TV-tekstitysten turvaamisesta ja esteettömyydestä. EU:n vammaiskortti toivotettiin tervetulleeksi, sillä se voisi helpottaa mm. tulkin saamista mukaan kulttuuritapahtumiin.