maanantaina, maaliskuuta 03, 2008

Lumen lumo

Nyt on kaunis talvi, lunta maassa :-) Toisin oli lasten hiihtolomaviikolla, mikä kului rattoisasti kavereiden kanssa ja Simpson-dvdeitä katsellen. Eduskunnassa oli normaali työviikko, joten aamuisin oli katsottava, että löytävät jääkaapista jotain syötävää.

Ilmaston lämpeneminen on ollut tuntuvaa, talvi on ollut lämpimin 130 vuoteen. Kansainvälisen IPCC-ilmastopaneelin mukaan lämpeneminen on nopeinta juuri pohjoisessa. Toimet ilmastonmuutoksen hidastamiseen ovat todella tarpeen, hallituksessa on otettu pieniä askelia: päästöjen mukaan porrastettu auto- ja ajoneuvovero, tulossa olevat energiansäästö-rakentamismääräykset, lisääntyvä satsaus joukkoliikenteeseen. Tyytyväisyyteen ei pidä tuudittautua, vaan pitää jatkaa yhä suurempiin tekoihin.

Lumella leikkiminen on rattoisaa, osa Suomen kansan (toivottavasti ei katoavaa) perinnettä. Luonnonsuojeluliiton ja Haaga-Helian lumiukkotapahtumassa 30.1 kuulimme painavaa asiaa, kun ympäristöministeri vastaanotti kansalaisadressin. Kuvia lumisista ukoista voi ihailla täällä.