lauantaina, marraskuuta 18, 2006

Ilmastonmuutos on totta

Tänään aamulenkillä katselin viheriöivää nurmikkoa. Tulisipa lunta! Tähän aikaan vuodesta nautin talvisesta maisemasta. Se tuo mieleen joulun. Joulu on aivan ihanaa aikaa. Odotan yhteistä jouluateriaa ja lasten riemua lahjoistaan. Itse en odota lahjoja, vaan haluan säästää ympäristöä turhalta kulutukselta.

Ilmastonmuutosta ei voi pysäyttää, mutta sitä voi hillitä. Kasvihuonekaasut lämmittävät ilmastoa, vaikka uusien päästöjen tuottaminen lopetettaisiin välittömästi. Ilmastonmuutosta voidaan kuitenkin hidastaa niin, etteivät ympäristölle ja ihmisille aiheutuvat vahingot ole ylitsepääsemättömiä. Jos ilmasto lämpenee yli kaksi astetta, sopeutuminen siihen on äärimmäisen vaikeaa.

Ilmastomallien mukaan suuret sateet lisääntyvät 35-65 % vuosisadan loppuun mennessä. Toisaalta jotkut seudut aavikoituvat, toiset peittyvät tulvaveden alle. Olen silti optimisti, sillä ihmiskunta on selviytynyt otsonikerroksen vähenemisestäkin. Kun freonien käyttö lopetettiin, napa-alueiden otsoniaukko on alkanut korjaantua. Happosateet ja metsäkuolemat saatiin pysäytettyä, kun teollisuus vähensi rikkidioksidipäästöjään. Meillä on toivoa saada ilmaston lämpeneminen hidastumaan, mutta työtä se vaatii.

Menen sunnuntaina vihreiden eduskuntavaaliehdokkaiden kanssa elokuviin katsomaan Al Goren loistavan teoksen ”Inconvenient truth”. Olen nähnyt elokuvan jo kerran, mutta sitä kelpaa katsoa vaikka kuinka monta kertaa. Tule sinäkin mukaan. Näytös on Matinkylän Isossa Omenassa 19.11 klo. 20.