sunnuntaina, elokuuta 10, 2008

Vaasan asuntomessuilla

Kaupunkisuunnittelulautakunta tutustui perjantaina Vaasan asuntomessuille ja saimme perusteellista tietoa alueen energiaratkaisuista. Energiaomavarainen alue saa lämpöä merenpohjan sedimenteistä sekä lämpöä ja sähköä kaatopaikkakaasusta. Kuulemma prosessi ja laitteistot ovat ainutlaatuiset. Esimerkiksi merenpohjaan upotetulle kaksoisvaippaputkelle on saatu patentti. Neste kiertää laitteistossa siten, että keskiosaan johdetaan käyttökohteessa viilentynyt keräysneste ja se palaa takaisin ulkopinnan kennojen kautta ottaen tehokkaasti lämpöä ympäröivästä sedimentistä. Putken poikkileikkaus näyttää ihan kukkaselta, sillä tämä muoto antaa vaipalle suuren pinta-alan ja siten hyvän energian keräyskyvyn. Merenpohjasta saa lämpöä tehokkaammin kuin maalta, sillä sedimenteissä lämpötila on ympäri vuoden noin 9 astetta. Oli huikaisevaa kuulla koko tarina keksijän, Mateva Oy:n Mauri Lieskosken kertomana. Kävimme katsomassa myös alueen pientä voimalaitosta. Sarlin Oy Ab:n mikroturbiinilaitos ja Wärtsilän polttokennolaitos tuottavat 130 kilowatin sähkötehon ja 230 kilowatin lämpötehon kaatopaikkakaasusta.

Olimme koko lautakunta todella vaikuttuneita ja päätimme, että tästä lähin kaikkiin uusiin asutusalueisiin pohditaan innovatiivisia energiaratkaisuja. No ensiksikin suuri merkitys on asutusalueiden sijainnilla palveluiden ja joukkoliikenteen suhteen. Matalaenergiatalot ja passiivitalot, jotka eivät tarvitse lainkaan lämmitysenergiaa, tulevat jo rytinällä ja hyvä niin. Oikeastaan on kiinnitettävä ekstrahuomiota myös olemassa olevan rakennuskannan parantamiseen, lämmönerityksiin ja lämmitysmuodon vaihtamiseen öljystä ja suorasta sähkölämmityksestä johonkin ekologisempaan vaihtoehtoon kuten kaukolämpöön, maalämpöön tai pelletteihin. Jos keskitymme liiaksi uudisrakentamisen ekologisuuteen ja unohdamme olemassa olevan rakennuskannan, niin ilmastopäästöt eivät vähene oleellisesti. Talojen elinkaari kun on vuosikymmeniä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa kunnianhimoiset tavoitteet on toteutettava muutamassa vuodessa, viimeistään 2020 mennessä.

Esittelyiden jälkeen kiertelimme Merva Mikkolan, vihreän lautakuntatoverini kanssa alueella. Suuntasimme aivan ensiksi merenrannan upeille pitkospuille ja ulkoilusaarille. Siellä oli paljon kauniita luonnonkukka- ja puuistutuksia, saaristosta tuttuja kasveja. Kuvassa Merva taustanaan messutalot. Kyllä tällä alueella kelpaisi asua =)

3 Comments:

Blogger Rittami said...

Hei! Siellä sinä pyörit lähes tutuilla paikoilla. Olisipa ollut kiva nähdä. Onneksi tavattiin sitten viikon päästä. Kiitos viisaista kommenteistasi, joita olen lukenut. Terveisin Ritva J

5:40 ip.  
Blogger Johanna Karimäki said...

Kiitos terveisistä ja oli mukava tavata pitkästä aikaa:)

11:32 ip.  
Anonymous siivous etelä suomessa said...

What a great article, I read all of it then i am satisfied to say that It’s a terse idiom, and if you’re concerned about the performance you must not have a database or anything else that consumes resources orders of magnitude greater. Consider yourself lucky, otherwise don’t optimize at this level unless you really need to. Keep blogging.

2:50 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home