sunnuntaina, maaliskuuta 09, 2008

Oi sanoi siili

Oletko havainnut siiliä viime aikoina? Siilit ovat dramaattisesti vähentyneet. Isossa-Britanniassa siili on jo julistettu uhanalaiseksi. Pohdimme siilin uhanalaisuutta ja siilin pelastamiseen tarvittavia toimenpiteitä eduskunnan eläinsuojeluryhmässä. Siilikantaa vähentää mm. lisääntyvä liikenne, liikenneväylien rajaamat populaatiorajat, nurmikoiden leikkuu massiivisilla koneilla, risukasojen poltto ja ilmaston lämpeneminen. Ilmaston lämmetessä siili herää kesken talvihorroksestaan, eikä löydäkään ruokaa, matoja ja hyönteisiä.

Siili pitää luokitella Suomen lainsäädännössä uhanalaiseksi. Lisäksi kantaa voidaan suojella perustamalla lintu- ja nisäkäshoitoloita. Tiesuunnittelussa on huomioitava eläinten kulkureitit ja otettava mukaan eläinten alikulkutunneleita. Siili ei ole metsän eläin, vaan asuu pihapiirissä ja on riippuvainen ihmisestä.

Pelastetaan pieni tunteellinen, nappisilmä, pikikuono siili.

”Oi sanoi siili, olen tunteellinen siili, olen hyvä, kiltti, hellä ja kenelläpä, kellä on vastaansanomista? Se vain on surullista, että piikkikuoren alla siilin hellyys piili” -Kirsi Kunnas-