keskiviikkona, toukokuuta 27, 2009

Lisää kaasua

Siis biokaasua! Valiokunta kävi eilen Maaningalla tutustumassa MTT:n tutkimusaseman pilottilaitokseen. Biokaasulla saadaan lämpöenergiaa ja sähköä ilmasto- ja ympäristöystävällisesti.

Kuvassa laitoksen kaasunkeräyskupu, jonka kyljessä on syöttösäiliö kasvijätettä varten. Liete tulee omaa linjaansa pitkin navetasta.Valiokuntatoverini, professori Erkki Pulliainen navetan edessä.Navetan asukkaita.MTT:n tutkimusasemalta matka jatkui Yaran tehtaille ja apatiittilouhoksille. Fosforihappoprosessissa syntyy sivutuotteena iso kasa kipsiä (kuvassa). Nyt sille on löytynyt hyvä käyttökohde, mikä pitäisi ottaa välittömästi käyttöön: peltoon sekoitettuna kipsi sitoo fosfaattiravinteita ja estää siten ravinteiden valumista vesistöihin.

2 Comments:

Anonymous Teemu Lahtinen said...

Oliko tuo kaasunkeräyskupu jäykkärunkoinen vai kuplahalli?

11:50 ap.  
Blogger Johanna Karimäki said...

Hei Teemu. Kiitos kysymästä. Kyseessä on ihan kiinteä kupu ja kuvun sisällä pidetään lievää alipainetta. Sininen muovi kuvun päällä suojaa sateelta. Prosessiin kuuluu biokaasureaktorin lisäksi CHP-laite sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Maaningalla tutkitaan energiaketjua ja ravinteiden kiertoa. Eri prosessiparametrien avulla haetaan tietoa tilojen käyttöön. Tuotettu biokaasu voidaan hyödyntää sekä pelkkänä lämpönä (lämpökattila) että sähkönä ja lämpönä (kaasumoottori). Tämä on mielenkiintoista ja hyödyllistä tutkimusta, varsinkin kun koeasemalla on myös tutkimusta ravinteiden valumista ja eläinten hyvinvoinnista.

Maaningan uusi 120 lehmän tutkimusnavetta ja maatilakohtainen biokaasulaitos otettiin käyttöön huhtikuussa 2009. Tällä hetkellä Suomessa on noin kymmenen maatilakohtaista biokaasulaitosta, mutta lisää kaivataan. Saksassa niitä on jo runsaasti. Biokaasulaitos on yksittäiselle tilalle iso investointi, joten siihen tarvitaan investointitukea ja myös biokaasun syöttötariffitukea on kiirehdittävä.

12:23 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home