sunnuntaina, joulukuuta 24, 2006

Hyvää Joulua

Kuuntele… Tiukuja voit jo kuulla, Joulu on porraspuulla. Sytytä kynttilä, hiljenny tovi. Avaa Joululle ovi.

Joulurauhaa.

torstaina, joulukuuta 21, 2006

Pääkaupunkiseudulle yhteinen ilmastostrategia

YTV:llä valmisteltu pääkaupunkiseudun ilmastostrategian luonnos lähtee kuntiin lausuntokierrokselle. Tavoitteena on kasvihuonepäästöjen pudottaminen kolmanneksella vuoteen 2030 mennessä. Tärkeimpiä keinoja ovat energiankulutuksen vähentäminen, raideliikenteen edistäminen ja uusiutuvan energian käyttö.

Olen iloinen, että yhteinen strategia toteutuu. Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii ponnistelua ja yhteistyötä. Olen iloinen siksikin, että pääkaupunkiseutujen yhteiskokouksessa Finlandia-talossa esittämäni toivomus koko pääkaupunkiseudun yhteisestä ympäristöstrategiasta toteutuu, strategiaa on valmisteltu YTV:llä syksystä lähtien. Historiallinen kokous on dokumentoitu Espoon nettisivuille.

Pian on uusi vuosi ja uudet kujeet. Olkoon se käännekohta ilmaston lämpenemisen jarruttamisessa ja tuokoon se tullessaan enemmän inhimillisyyttä ja lähimmäisestä välittämistä : )

tiistaina, joulukuuta 19, 2006

Koulutuspolitiikkaa ja joulun odotusta

Viime aikoina on paljon kirjoiteltu koulutuspolitiikasta. Se, mistä on suurin pula, on ammattimiehet. Ammatillinen koulutus on hyvä, suora ja nopea väylä työelämään ja käden taitajia tullaan jatkossa tarvitsemaan yhä enemmän ja enemmän. Lisäksi koulutuspaikan saanti voi pelastaa nuoren syrjäytymiskierteeltä.

Kouluttautuminen akateemiseen ammattiin tuo epävarmuutta, pätkätöitä, jopa työttömyyttä. Itse asiassa mieleeni tulee vain yksi akateeminen ala, jossa on työvoimapula: lääkärit. Lääkäreitä on liian vähän. Olen huolestuneena seurannut kehitystä, että joissain kunnissa ulkoistetaan kokonaisia terveysasemia! Oman alani väkeä, biotekniikan taitajia on liikaa. Koulutuspaikkoja on biohuumassa lisätty, vaikka kaikille ei sitten löydy oman alan töitä. Toisaalta uskon, että biotekniikka on tulevaisuuden nouseva ala. Kasvihuoneilmiön hillitseminen, uuden sukupolven biopolttoaineet, uusiutuva energia, kaikki nämä kehittyvät vahvasti biotekniikan uusilla innovaatioilla.

Koulutuspolitiikan uusiminen on yksi tulevan hallituskauden haasteita. Myös opintotuen tuntuva korottaminen jäi seuraavan eduskunnan tehtäväksi. Tukea ei ole korotettu 14 vuoteen ja monet opiskelijat elävät köyhyysrajalla. Tuki on tällä hetkellä epäinhimillisen pieni. Se oli pieni jo silloin, kun itse opiskelin ja on edelleen saman suuruinen, vaikka elinkustannukset ovat nousseet!

Jossain vaiheessa pitäisi rauhoittua jouluvalmisteluihin. Kokousrumban keskellä, kuten maanantaina valtuustoryhmässä ja keskiviikkona kaupsussa, joulurauhaa ei löydä. Joulun odotuksen tunnelma tulee niitä pienistä hetkistä, jotka viettää perheen kanssa. Esimerkiksi torstaina oli tällainen hetki, kun oli poikani kitarakoulun konsertti.

Valtuustossa oli eilen päätettävänä suuria strategisia linjauksia, omistajapolitiikkaa, tilaaja-tuottaja-mallin määrittelyä ja ”hyvää hallintoa”. Itse olen lievästi skeptinen sen suhteen, mihin tehdyt päätökset johtavat. Kokouksessa tein muutosesityksiä niitä kohdista, jotka vahvasti ennakoivat liikelaitostamista, yhtiöittämistä ja omaisuuden myyntiä. Kyseessä on mielettömän iso kokonaisuus, taidan kirjoittaa siitä lisää toisella kertaa.

Onneksi on lunta maassa, kaunista joulun odotusta kaikille : )

torstaina, joulukuuta 14, 2006

REACH kemikaalilainsäädäntö tulee tarpeeseen

Meillä kaikilla on veressämme kemikaaleja, joita kertyy ympäristöstä. Näihin kuuluu mm. bromatut palonestoaineet. Lisäksi nuoriltakin henkilöiltä löytyy verestä DDT:tä ja PCB:tä, vaikka aineiden käyttö lopetettiin jo ennen nuorten syntymää. Aineet häviävät luonnosta kovin hitaasti.

Merikotkat olivat muutama vuosikymmen sitten sukupuuton partaalla. Merikotkien, jotka ovat ravintoketjun huipulla, elimistöön kertyi ympäristömyrkkyjä siinä määrin, etteivät ne lisääntyneet normaalisti. Kun yhteys oivallettiin, aineiden käyttö lopetettiin ja merikotkat saatiin pelastettua.

Ihmisten verestä löydetään myös PFC-yhdisteitä sekä synteettisiä myskejä, joita on hajusteina hygienia- ja puhdistusaineissa. PFC-yhdisteitä käytetään teflon-pannujen, huonekalujen, mattojen ja vaatteiden likaa hylkiviin käsittelyihin. Hormonihäiritsijänä tunnettua bisfenoli A:ta on mm. vesipullojen polykarbonaattimuovissa.

Kemikaaleilla saattaa olla vaikutusta ihmisten terveyteen, joten päättäjillä on suuri vastuu asettaa niiden käytölle rajat. REACH on hyvä askel. Se parantaa kuluttajansuojaa, kun teollisuus ei saa käyttää mitä tahansa kemikaaleja. Asetuksella kemikaaliteollisuus halutaan velvoittaa testaamaan käyttämiensä kemikaalien turvallisuus samaan tapaan kuin lääketeollisuus testaa lääkkeet ennen markkinoille pääsyä. Suomeen asettuva EU:n kemikaalivirasto valvoo tulevaa kemikaaliasetusta.

Olen iloinen siitä, että REACH on viimein saatu EU-parlamentissa läpi. Valitettavaa on, että siihen tehtiin lievennyksiä teollisuuden vaatimuksesta. Toivotaan, että laki kuitenkin toimii tarkoituksenmukaisesti.

sunnuntaina, joulukuuta 10, 2006

Budjettivaltuustossa ja eläinmessuilla


Kävin tänään messukeskuksessa koira- ja eläinnäyttelyssä. Oli mukava nähdä kaikenkarvaisia vipeltäjiä ja kotiin viemisiksi löytyi säkillinen Vilin herkkua, kenkäluita.

Lemmikit ovat ihmisten rakkaita ystäviä. Niistä on paljon iloa omistajalleen, mutta myös hyötyä. Koira hoitaa fyysistä kuntoa ja psyykettä, on monen yksinäisen kaveri ja lohduttaja.

Perjantaina Espoon valtuustossa päätettiin budjetista. Valtuustossa oli hyvä fiilis, kaikki kiittelivät kilvan hyvää budjettisopua. Kaupunginjohtajan esitys oli alun perin hyvä ja siihen tehdyt lisäykset piste iin päälle.

Valtuustotalolla oli myös näyttely Espoonjoesta, sillä WWF on palkinnut Pro Espoonjoen jokiluonnon suojelun hyväksi tehdystä työstä. Muistan vieläkin sen elämyksen, kun kävin 2005 Pro Espoonjoen retkellä. Kuljimme joen vartta pitkin Glimsin museolta Aurora Karamzinin kartanolle. Maisemat tuolla matkalla ovat ainutlaatuiset. Välillä on lehtometsää, välillä niittyä. Toisinaan joki virtaa syvässä uomassa, jota reunustaa jyrkät rinteet, välillä taas maasto on alavaa. Matkalla on myös kauniita siltoja, muistan ainakin yhden komean, vanhan kivisillan. Onnittelut Pro Espoonjoelle, vuosien työ on kantanut hedelmää.

Budjettipuhe

keskiviikkona, joulukuuta 06, 2006

Onnea itsenäinen Suomi

Kesällä tutkin mustekynämerkintöjä hauraasta, kellastuneesta sotilaspassista, jonka löysin mökin lipastosta. Isoisäni oli syntynyt 1919, hän oli juuri armeijan käynyt nuori mies, kun kutsu tuli talvisotaan. Välirauhan aikana passiin merkittiin paikka, jonne oli ”välittömästi saavuttava lopettaen kaikki muut askareet, kun ilmoitus annetaan”. Jatkosodan kohdalla on tallennettu kaikki paikat Karjalan kannaksella, joissa hän oli taistellut. Välillä joukko-osaston numero muuttui: miehiä väheni ja rykmenttejä yhdistettiin. Kaikki nuo kellastuneet sivut kertoivat vuosien tarinan, josta en itse ole kuullut mitään. Ilman veteraaneja ja sodassa kaatuneita historiamme olisi kirjoitettu toisin.

Suomen geopoliittinen asema tuon jätin kyljessä on tosiasia. Hyvä naapurisuhde on meille tärkeää. Suomen pitää ajaa EU:ssa vahvaa Venäjän politiikkaa. Nimenomaan sellaista politiikkaa, joka edistää hyviä suhteita, mahdollistaa Venäjän sisäisen demokratiakehityksen sekä parantaa ihmisoikeuksia ja sananvapautta.

Suomi on hyvä maa meille suomalaisille. Kiitos veteraanit.

tiistaina, joulukuuta 05, 2006

Lisää kansalaisaktiivisuutta, lasten liikuntaa, kierrätystä ja pieniä kauppoja!

Viime keskiviikkona olin Teknisen ja Ympäristötoimen paneelissa. Tilaisuus kuului työväenopiston seminaarisarjaan, jossa päättäjät, virkamiehet ja asukkaat vaihtoivat näkemyksiään. Asukkailla oli hyviä kysymyksiä ja esityksiä siitä, kuinka yhdessä kehittäisimme kaupunkia parempaan suuntaan. Keskustelussa painotettiin mm. ympäristöasioiden merkittävämpää huomiointia kaupungin toiminnoissa. Viime vuosina on puhuttu kaavoituksen nopeuttamistarpeesta. Yksi keino lisätä yhteisymmärrystä, on järjestää tilaisuuksia, joissa yhteistuumin pohditaan suuria hankkeita jo niiden luonnosvaiheessa, ennen kuin lopullisia kaavapiirroksia on tehty.

Sunnuntaina olin Tampereella joukkuevoimistelun kisoja seuraamassa. Minä ja moni muu kilpatytön vanhempi jännitimme katsomossa. Joukkuevoimistelu on hieno ja vaativa laji. Tarvitaan satoja harjoittelukertoja, jotta vanne pysyy käsissä ja pyörii kauniisti. Silti ei haittaa, jos vanne joskus tipahtaa. Aina ei voi voittaa, mutta on tärkeää olla mukana, harrastaa, liikkua ja olla osa joukkuetta. Liikunta ja muut harrastukset ovat tärkeitä ja kasvattavia. Mielestäni jokaisella lapsella on oltava mahdollisuus harrastaa.

Pienten lähipalvelujen merkitys konkretisoituu itselleni niinä harvoina kertoina, kun poikkean jättimarketissa. Tällöin kauppareissuun saa uppoamaan aikaa. Tämä tapahtuu omalta osaltani silloin, kun vien kierrätyssatsin jättimarketin pihalla olevaan kierrätyspisteeseen. Esimerkiksi metallin keräystä on sen verran harvassa, että joutuu asioimaan jättimarketeissa, joiden yhteyteen kaikkein monipuolisimmat keräyspisteet on sijoitettu. Kun miettii, mitä uuden raaka-aineen hankinta malmin louhinnasta lähtien kuluttaa, ei voi kuin hämmästellä sitä, kuinka vähän metallin kierrätystä on järjestetty. Metallipakkauksia kierrätettäessä energian säästö on 75-95 prosenttia verrattuna neitseellisen raaka-aineen käyttöön! Metalliromun kipattuani, poikkean hypermarkettiin, jossa ostosreissu on vaeltamista ees taas hyllyjen välillä. Mistä löytyy lasten shampoo, entä lettuhillo, koiran puruluut? Jättimarketti on varsinainen labyrintti, enkä itse nauti siellä asioimisesta. Pienet lähikaupat ovat tärkeitä arjessa. Pidetään huoli siitä, että ne säilyvät.